1 Dnia 19 września 2019 r. klasy II i III wyjechały  do Żelimuchy na wycieczkę przyrodniczo-integracyjną połączoną z obchodami Dnia Ziemi. Dzieci z zaciekawieniem poznawały warunki życia w gospodarstwie ekologicznym. Poznały wiele szczegółów związanych z kopaniem, przechowywaniem i zastosowaniem ziemniaków. Wielką atrakcją było spotkanie ze zwierzętami żyjącymi na farmie, takimi jak kury, perliczki, bażanty, gęsi, kaczki, konie, świnie, osły, strusie, owce oraz kozy. Dzieci mogły dotknąć i karmić niektóre ze zwierząt po raz pierwszy w życiu!

Ciekawym zajęciem były warsztaty artystyczne z wykorzystaniem ziemniaków. Polegały na łączeniu bulwy z innymi materiałami, takimi jak wykałaczki, cekiny, wstążki czy druciki kreatywne. Dzieci tworzyły „zwierzaki-cudaki”, które potem mogły zabrać do domu.

Niezapomnianym przeżyciem było dla wszystkich przygotowanie i pieczenie ziemniaków. Gospodarz przygotował w tym celu prawdziwe ognisko z żarem. Kartofelki potrzebowały tego żaru, aby okryć się ciepłą „pierzynką” i upiec się, tak by rozkoszować nasze podniebienia niezapomnianym smakiem. Zwłaszcza, że po pracy przy kopaniu ziemniaków wszyscy nabraliśmy niezwykłego apetytu. Zapamiętamy trud związany z wykopkami i pachnącymi ziemniaczkami, które są naszym podstawowym pożywieniem. Chcemy w przyszłości bardziej doceniać ciężką pracę gospodarzy oraz rolników.

Bogusława Mucha