pierodi1                Dnia 22 marca br. odbyły się warsztaty kulinarne dla Pań Świetlicowych z naszej Gminy. Z wcześniej przygotowanych farszów powstały wyśmienite pierogi. Nadzienia, ich smak i skład, ucieszyły nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pierogi: z kapustą i grzybami, ruskie, z mięskiem i brokułem, z soczewicą i grzybami, ze szpinakiem i fetą, a nawet z jagodami właśnie tego dnia, rządziły w naszej kuchni. Koleżanki ze świetlic oczywiście potrafią "lepić" pierogi, ale dla każdej z nas była to bez wątpienia lekcja i nowe doświadczenie. Wymieniłyśmy się doświadczeniami i umiejętnościami, i okazało sie, że Ela dodaje margarynę do ciasta, a Basia wbija jajka, i zagniata z gorącą wodą. Wszystkie spostrzeżenia skrzętnie zapamiętałyśmy. Pierogi były różne: "zakończone falbanką",

"z prostym zagnieceniem", z krążków wyciętych szklanką, zrobione przy użyciu "specjalistycznego sprzętu", ale wszystkie smakowały wyśmienicie, i najważniejsze, że zrobione własnoręcznie, we wspaniałym gronie. Zajęte i skupione nad "naszym pierogowym dziełem", niestety wykonałyśmy mało zdjęć, ale obiecałyśmy sobie, że warsztaty trzeba powtórzyć. Atmosfera tego dnia była iście świąteczna, ponieważ 22 marca to dzień moich urodzin. Dziękuję Wam Kochane Koleżanki za życzenia:)

                                                                                                                                Barbara Antoł