„ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI”   Wigilijne dni świętej Katarzyny i świętego Andrzeja, to wieczory nie tylko wróżb, ale i wypieków adwentowych pierników. W adwencie domy pachniały więc korzennie i miodowo. Do dzisiaj nie wiadomo, ile jest odmian piernikowego ciasta. Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Wczasach tych, gdy o cukrze nie miano jeszcze pojęcia, jedynym i bardzo cenionym rodzajem „słodyczy” był miód dzikich pszczół łączony z grubo miażdżonymi ziarnami pszenicy.

   Dorośli i mali użytkownicy Gminnej Biblioteki Publicznej w Stanominie już od kilku lat hołdują tej tradycji. Wspólne wyrabianie ciasta i wypiekanie pierniczków odbywa się w wesołej przedświątecznej atmosferze. Kolejnego dnia następuje lukrowanie i ozdabianie, aż w końcu degustacja. Każdy z uczestników zabiera do domu pozostałe pierniki, aby w wigilijny dzień ozdabiały świąteczne stoły.

 

Barbara Kacprowska